Fortsæt til hovedindholdet
Roskilde Stift

Et demensvenligt stift

Vidste du, at næsten 100.000 danskere lever med demens? Mange af dem – og deres pårørende – kommer i folkekirken.

Derfor igangsætter Roskilde Stifts udvalg Ældre & Kirke sammen med biskop Ulla Thorbjørn Hansen nu projektet ’Et demensvenligt stift’.

Hvad handler projektet om?

Målet er at klæde de ansatte og frivillige i Roskilde Stifts kirker endnu bedre på med viden om sygdommen, så de kan støtte mennesker med demens og deres pårørende.

"Det er vigtigt for mig, at Roskilde Stift giver plads til det sjælesørgeriske arbejde for mennesker i alle aldre og livssituationer. Der foregår allerede et stort arbejde i folkekirken for at skabe tilbud til demensramte og deres pårørende. Men ifølge Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark trækker op til 83 procent af de mennesker, der får diagnosen, sig fra sociale aktiviteter og fritidsliv. Det vil vi gerne være med til at ændre på," fortæller Ulla Thorbjørn Hansen og fortsætter:

"Derfor arrangerer vi i foråret – i samarbejde med blandt andet Alzheimerforeningen – demensvenlige informationsmøder i alle stiftets 12 provstier." På møderne kan repræsentanter fra sogne og pastorater møde provstiets ældre- og kirketovholder samt kommunens demenskonsulenter, Alzheimerforeningen, Ældre Sagen og andre lokale samarbejdspartnere. Her får de gode råd og viden om, hvordan deres kirke kan blive demensvenlig. 

Roskilde Stifts ældre- og kirkekonsulent, Lillian Jordan Nielsen, understreger dog, at de enkelte kirker ikke skal føle, at de skal løfte opgaven alene: 

"Møderne handler i lige så høj grad om at netværke og udveksle viden om de lokale indsatser, der allerede findes. Sammen kan vi gøre en stor forskel for dem, der lever med demens," siger hun.

Hvordan bliver stiftet demensvenligt?

I uge 19 afholder foreningen Demensvenligt Danmark en national demensuge, og målet er, at en repræsentant fra mindst halvdelen af stiftets 308 sogne inden da har deltaget i et af provstiernes demensvenlige informationsmøder. 

Derudover ønsker stiftet at bruge anledningen til at inspirere både de enkelte sogne og resten af samfundet ved at fremhæve de mange initiativer og tilbud, der allerede eksisterer i stiftets kirker, fortæller Lillian Jordan Nielsen: 

"Vi vil hver uge frem mod uge 19 dele historier på stiftets Facebookside om alt fra demenskor og pårørendegrupper til strikkeklubber for demensramte. Så følg med derinde og vær med til at sprede de gode historier," siger hun. 

"Demens er ikke altid synligt, men det påvirker både den ramte og de pårørende. Ved at sætte fokus på sygdommen og på, hvordan vi kan støtte mennesker med en demenssygdom, og skabe trygge rammer, hvor alle kan deltage på deres egne præmisser, er vi med til at skabe livsglæde og modvirke ensomhed," slår biskop Ulla Thorbjørn Hansen fast.

Vil du være med til at gøre en forskel?

Tid og sted for demensvenlige informationmøder:

Online aften-informationsmøde for alle interesserede i april - hold øje med Facebook for dato, tidspunkt og tilmeldingslink.

 

  • Kalundborg Provsti: 18. marts 2025, kl. 9.30-11.00. Kaldredvej 22, 4593 Eskebjerg. Kun for præster. Tilmelding til Sanne Bojensen, sbk@km.dk
  • Tryggevælde Provsti: 20. marts kl. 10-12.30. Karise Sognegård, Kildevej 1B, 4653 Karise. For præster, ansatte, medlemmer af menighedsrådet. Tilmelding til Janne Ortved JORM@km.dk
  • Holbæk Provsti: 27. marts kl. 9-11.30, Ringstedvej 7Bi Mørklev. Kun for præster. Tilmelding til Charlotte Gravesen: cg@km.dk 
  • Roskilde Domprovsti: 2. april kl. 10-12 i Jakobs kirken, 4000 Roskilde. For ansatte, præster og menighedsrådsmedlemmer. Tilmelding: https://forms.churchdesk.com/f/8IwPhc4QdW
  • Greve-Solrød provsti: 2. april kl. 10-12.30 i Jersie Sognehus. Kun for præster. Tilmelding til Hanne Elisabeth Schmidt HASC@km.dk
  • Slagelse Provsti: 3. april kl. 9-10.30, Skt. Gertruds Hus, Kirkepladsen 5, 4220 Korsør. For ansatte, præster og menighedsråd.Tilmelding til Lykke Ida Wester LFW@km.dk
  • Slagelse Provsti: 8. april 9-10.30, Sogneladen, Herrestræde 1C, 4200 Slagelse. For ansatte, præster og menighedsråd. Tilmelding til Lykke Ida Wester LFW@km.dk
  • Odsherred Provsti: 10. april 2025, kl. 9-11.30 Asnæs sognegård. For ansatte, præster og menighedsråd. Tilmelding til Niels Peter Brøgger Egebo, npe@km.dk

Der er allerede afholdt møder i følgende provstier: Lejre, Køge, Næstved, Stege-Vordingborg og Ringsted.

Fakta

Læs mere om Ældre & Kirke der står bag projektet

Netværket for ældre og kirke (tidligere kendt som gerontologisk netværk) har særligt fokus på mennesker i alderen 60+.

 

Vi arbejder med samskabelse i kommunerne, plejehjem og tilbyder gudstjenester målrettet ældre og demensramte. Vi har tilbud til pårørende til demensramte; så som pårørendegrupper, sjælesorg, fællessang og middage.

 

Folkekirken har stærke traditioner med at sætte ord, musik og handling på håb, trøst, tilgivelse, kærlighed til og for det enkelte menneske.

 

Læs mere her