Fortsæt til hovedindholdet
Biskoppens hilsen
Nyheder
Kong Frederik X og Dronning Mary - Foto: Hasse Nielsen ©:

Håbets Gud fylde Jer med glæde og fred!

Biskop Ulla Thorbjørn Hansen ønsker det nye kongepar tillykke. 

Få timer efter at dronning Margrethe havde holdt sin nytårstale, fik jeg en sms fra mine australske venner i Sydney i Australien. De ønskede godt nytår med ordene: “Happy New Year… Vi hører, at du får en ny chef på din fødselsdag, Ulla! Nyheden om jeres dronnings abdikation er tophistorie i de australske nyheder”.

Jeg har boet og rejst meget i Australien, og jeg måtte give dem ret i, at det er en helt særlig dag på søndag. For her bliver kronprins Frederik udråbt som kong Frederik X, og prinsesse Mary bliver dronning. Herfra såvel som på den anden side af jorden i Australien vil der lyde et stort tillykke!

Udenfor ligger sneen og dækker mark og skov her i Danmark, imens man i Australien nyder sommerens sol og varme. Det er en smuk tanke, at vi på søndag, på hver sin side af jorden, i hver vores årstid og i hver vores tidszone, vil følge med, når det nye kongepar træder frem på balkonen på Christiansborg og bliver hyldet.

Det vil ske kl.15.00 her i Danmark d. 14. januar. I Australien er man foran i tid, og der vil klokken i Sydney og på Tasmanien, hvor Mary kommer fra, være 01.00 om natten den 15. januar.

 

Kronprinsens drivkraft

Et monarki og et kongehus er ikke noget, man ejer. Det er noget, man overtager, passer godt på og giver videre til næste led i kæden.

Kronprins Frederik, "Under bjælken" af Jens Andersen

Sådan fortalte vores kommende konge i bogen ”Under bjælken – et portræt af Kronprins Frederik”. I bogen fortæller kronprinsen, at det er nysgerrighed, der har drevet ham igennem livet. Det er nysgerrighed, der har givet ham lyst til at opleve og vide mere om livet, naturen, samfundet, mennesket.

Jeg håber og beder kort sagt til, at denne nysgerrighed vil følge vores kommende konge i årene fremad også i forhold til kirken, troen og alt det, som vi mennesker ikke er Herre over. At vores kongepar og hele den kongelige familie vil huske, hvor der er hjælp at hente. At de ikke er alene – men er sat i en andens tjeneste – Guds tjeneste og kærlighedens tjeneste for Gud, for Danmark og det danske folk.

Nogle vil sige, at det kan blive svært at komme efter vores elskede og dygtige dronning, men jeg er ikke i tvivl om, at vores kommende konge vil gøre det rigtig godt på sin måde. Han er allerede kendt og respekteret af mange – ikke mindst de mange unge, der har mødt ham i militæret, i sportens verden, ved erhvervsfremstød og hvor han ellers har haft sin gang.

 

Et ørkenmøde med Kronprinsen

Selv har jeg oplevet at kaste mig i støvet for kronprinsen i Afghanistans ørken i 2010. Jeg var udsendt som feltpræst, og han kom flyvende til Camp Price med den helikopter, som jeg skulle flyve hjem med. Og enhver der har prøvet det ved, at det i den situation er vigtigt at placere sig ovenpå sin bagage for at holde sig selv fast og hindre, at det hele flyver væk, når helikopteren lander. Man er iklædt uniform med hjelm, sikkerhedsbriller og fragmentationsvest og er fuldstændig umulig at genkende. Det larmer og støver, så det er umuligt at tale sammen. Jeg fik således ikke talt med kronprinsen ved den lejlighed. Men vi befandt os på den samme plet i den afghanske ørken på samme tid – og det betød meget for mig at vide. Ligesom jeg ved, at det betød meget for de soldater og repræsentanter for politiet i Camp Price, der efterfølgende fik lejlighed til at tale med ham, se ham eller være til spinning med ham i motionsrummet.

 

Et tusindårigt gammelt ønske til kongeparret

I skrivende stund er det endnu ikke aftalt, at der skal ringes med klokkerne, når Frederik proklameres som konge. Men jeg kunne godt ønske mig, at det om ikke før, så kommer til at ske, når vi holder festgudstjeneste i Århus Domkirke søndag d. 21. januar sammen med det nye kongepar.

Det ville markere en anerkendelse og velkomst af vores nye konge og dronning og være en bøn om velsignelse over deres gerning og over hele den kongelige familie.

Apostlen Paulus kommer i sit brev til Romerne med et ønske eller en bøn:

 

Håbets Gud fylde jer med al glæde og fred i troen, så I bliver rige i håbet ved Helligåndens kraft.

Romerbrevet 15,13

 

Og de ord, vil jeg her give videre til vores nye kongepar. Jeg vil ønske, at de hver for sig og sammen må blive styrket.

Hjerteligt tillykke til vores nye konge og dronning. Guds fred og Guds velsignelse til Dem og hele Deres familie nu og i årene fremover.

 

Ulla Thorbjørn Hansen

Biskop over Roskilde Stift

 

Foto: Hasse Nielsen ©