Ny ledende beredskabspræst i Region Sjælland
Søren Schiøler Linck er ny ledende bredskabspræst i Region Sjælland. Her fortæller han om, hvorfor det er vigtigt, at folkekirken er en del af regionernes psykosociale beredskab
Hvorfor søgte du stillingen som ledende beredskabspræst?
Beredskabet har i mange år været en stor del af min pastorale identitet, og jeg har i den grad nydt koblingen imellem teologi og sjælesorg. Som nystartet sognepræst tilbage i 2004 blev jeg relativt hurtigt en del af beredskabet, som slet ikke var så organiseret og en fast del af regionernes handleplaner som i dag.
Jeg har med andre ord været stærkt optaget af det sjælesørgeriske element i beredskabet siden dets spæde start, og det har været med til at definere mit arbejde som præst generelt, hvorfor jeg holder meget af sjælesorgssamtaler.
Når jeg søgte stillingen som ledende beredskabspræst var det derfor helt naturligt og oplagt med tanke på mine mange års erfaringer i beredskabet. Jeg ønsker at styrke beredskabet i forhold til vores eksterne samarbejdspartnere, at tage vare på uddannelsen af beredskabspræster og ikke mindst at sikre og videreføre det gode arbejdsfællesskab, sådan som vi har været vant til det, indtil Ulla Thorbjørn Hansen blev biskop og derfor måtte stoppe som ledende beredskabspræst.
Hvorfor er det vigtigt, at folkekirken er en del af regionernes psykosociale beredskab?
Senest så vi betydningen i Fields, hvor Region Hovedstadens beredskabspræster havde et hav af samtaler med mennesker, der var meget berørt af den tragiske hændelse. Der kan vi som folkekirkepræster noget helt særligt, eftersom vi igen og igen sidder overfor mennesker, hvor livet pludselig har taget en voldsom drejning og derfor er i akut krise. Der træder vi til med sjælesorg og støtte.
Det psykosociale kriseteam arbejder netop med omsorg og støtte, således at vi lytter og samtaler med mennesker, som har brug for at få sat ord på de voldsomme hændelser. Som beredskabspræster er vi særligt uddannet til disse situationer og samtaler, hvorfor folkekirken også blev en naturlig del af regionernes kriseberedskab for år tilbage.
Endvidere kan vi noget med ritualer og kan derfor tilbyde mindegudstjenester, andagt ved akut behov, lystænding med mere. Folk i dyb krise, sorg og savn ritualiserer meget gerne, så derfor er det også vigtigt, at vi er til stede som folkekirke.
Hvad er en beredskabspræst?
Folkekirken har 45 katastrofeberedskabspræster, som står klar til at rykke ud med akut hjælp til sårede og pårørende, når større ulykker og katastrofer sker. Beredskabspræsterne er fordelt over hele landet, og de er også parat til at rejse til udlandet, hvis danskere er berørt af en katastrofe langt hjemmefra.
Hvad er det mest udfordrende ved arbejdet som beredskabspræst?
Senest deltog jeg i et kursus på Løgumkloster, som handlede om underretninger ved pludselige dødsfald. Normalt er det politiet, der tager sig af den slags, men der er flere tilfælde, hvor det kirkelige beredskab bliver tilkaldt og dermed indgår i underretningerne og de efterfølgende samtaler med pårørende. På kurset var der deltagelse af politi og skuespillere, som sammen med os beredskabspræster skulle øve de svære underretninger. Det var voldsomt og intenst til trods for, at det blot var en øvelse.
Det mest udfordrende er, når alt det, vi træner og øver os i, bliver til virkelighed. Som beredskabspræst oplevede jeg det på tæt hold ved ulykken på Præstø Fjord i 2011, hvor vi var tre præster, der deltog i det psykosociale beredskab. Mennesker i dyb eksistentiel livskrise havde brug for omsorg og støtte. Bagefter virker det voldsomt at have set så mange ulykkelige og kriseramte mennesker, men omvendt var vi med til at tage hånd om netop disse. Så det giver mening.
Hvad holder du mest af i dit virke som beredskabspræst?
Der opstår en særlig ortopraksi, hvor vi bogstaveligt talt står med det andet menneskes liv i vores hånd, som Løgstrup engang formulerede det. Den form for etik, at være udleveret som menneske i dyb krise, kalder på et svar, på et møde, hvor vi som præster i beredskabet ser og hører det andet menneske. Det skaber en tillidsfuld relation i samtalen, som er helt særegen.
Jeg holder også meget af at komme på øvelser og kurser, som alle medvirker til, at jeg også som almindelig sognepræst bliver en dygtigere præst og sjælesørger.
Hvad er en god ledende beredskabspræst?
For mig handler ledelse først og fremmest om mennesker og måden, man møder hinanden på. Grundlæggende respekt og en anerkendende tilgang er vigtige elementer foruden en klar og tydelig kommunikation. I samspil med beredskabspræsterne skal jeg være 100 procent klar, når der bliver kaldt på os. Jeg står til rådighed, og jeg vil forsøge at inspirere og motivere beredskabspræsterne til hele tiden at være klædt på til opgaven. Og så håber jeg, at jeg med tiden bliver sådan én, altså en god ledende beredskabspræst!
Video: Folkekirkens Beredskab
I videoen nedenfor fortæller Søren Schiøler Linck til folkekirken.dk om arbejdet som beredskabspræst. Til slut fortælles det, at Søren Schiøler Linck ikke længere er beredskabspræst, da han har skiftet embede. Videoen er optaget i 2014 - og siden er Søren Schiøler Linck igen blevet beredskabspræst og nu altså ledende beredskabspræst i Region Sjælland.
Søren Schiøler Linck
Alder
49 år
Fødeby
København
Civilstand:
Gift med Annsofie, der er intensivsygeplejerske
Øvrige ansættelser:
Sognepræst ved Vor Frue Kirke i Vordingborg, Roskilde Stift
Tillidsrepræsentant, Stege-Vordingborg Provsti
Tidligere ansættelser:
Sognepræst Bårse-Beldringe Pastorat, Roskilde Stift (2004-2014)
Natkirkepræst og projektleder, Vesterbro Pastorat (2014-2016)
Uddannelse:
Cand.theol. (2003)
Diplom i ledelse, Copenhagen Business Academy (2016)